Translation into Bosnian of the article "Workers’ control at Fralib: the brand with the Elephant" published on roarmag, May 1, 2014

Radnička Borba: Okupacija tvornica u Francuskoj

Kada je velika multinacionalna kompanija Unilever zatvorila tvornicu čaja na jugu Francuske radnici su okupirali svoju fabriku

U Francuskoj postoje dva slučaja oživjelih tvornica koje su okupirali radnici tokom krize. Jedna je Pipla Ice Cream Factory, koja je upravo počela proizvoditi organski sladoled i jogurt kao tvornica koju vode i čiji su vlasnici radnici, nakon dugotrajne borbe. Druga je Fralib Tea Factory. Obje su bili zatvorene nakon što su njihovi vlasnici, velike multinacionalne kompanije, odlučile preseliti proizvodnju.

Fralib je tvornica za proizvodnju i pakovanje biljaka i čaja u Gémenosu u blizini Marseillea u južnoj Francuskoj. Tvornica je proizvodila čaj koji se prodavao kao poznati brend Thé Eléphant stvoren prije 120 godina ali i kao Lipton čaj. U septembru 2010. godine, holandsko-britanski multinacionalni prehrambeni gigant Unilever, vlasnik Liptona, odlučuje zatvoriti tvornicu u Francuskoj i preseliti proizvodnju u Poljsku. Radnici odmah reaguju, okupiraju tvornicu i počinju bojkotovati Unilever.

Sindikat Confédération Générale du Travail (CGT), ranije blizak Komunističkoj partiji, podržava radnike Fraliba.

“Borba u Fralibu je počela 28. septembra 2010. godine. Te smo godine imali 182 radnika. Danas imamo 76 radnika koji se i dalje bore”, kaže Gérard Cazorla, mehaničar i sekretar sindikata u Fralibu.

Radnici žele da obnove proizvodnju u tvornici pod svojom kontrolom i zadrže brend Thé Eléphant, tvrdeći da je on dio regionalnog kulturnog naslijeđa. Žele se prebaciti na proizvodnju organskog biljnog čaja, uglavnom čaja od lipe, oslanjajući se na regionalnu proizvodnju.

Kao i u većini drugih slučajeva, samoorganizirana borba radnika Fraliba ima tri stuba: projekt proizvodnje; javni protest i stvaranje kampanje solidarnosti; i pravnu borbu protiv Unilevera.

“Mi imamo militantnu proizvodnju kako bismo našu borbu učinili poznatom i podržali kampanju solidarnosti. Prošli smo kroz dug period bez prihoda a morali smo živjeti. Ono što nam je omogućilo da živimo sve to vrijeme je solidarnost. Mislim da je važno da učinimo našu borbu poznatom u Francuskoj, u Evropi i svijetu, a naša nam proizvodnja pomaže u tome. Dok je naša prethodna proizvodnja – da tako kažem – bila industrijski čaj, sada proizvodimo organski čaj od lipe. Time pokazujemo da mašine rade i da mi znamo kako učiniti da ova fabrika radi. To je važno da bi ljudi mogli vidjeti da Fralib može raditi bez šefova i bez Unilevera.”

Tokom 31. januara  i 1. februara 2014. godine, Fralib je ugostio prvi Evropski sastanak “Ekonomije radnika”. Više od 200 istraživača, radnika i onih koji podržavaju borbu iz pet evropskih tvornica pod radničkom kontrolom je učestvovalo u sastanku inspirisanom i direktno povezanom sa svjetskim sastankom “Ekonomije radnika”, koji se održava svake dvije godine i koji je imao treći sastanak u Brazilu tokom 2013. godine.

Istraživači iz Argentine, Meksika i Brazila također su bili u Marseilleu, kao i radnici argentinske tvornice tekstila Pigüé. U čast sastanka i odobravanja argentinskog pokreta obnovljenih tvornica, radnici Fraliba su napravili kutije argentinskog mate čaja. Ovo nije jedina veza radnika Fraliba sa Latinskom Amerikom. Okupiranje tvornica u Argentini, kako kažu, je bila njihova inspiracija. U pjesmi i video spotu kojeg su napravili radnici da podrže svoju borbu, radnici sebe nazivaju “Los Fralibos”.

Radnici Fraliba su odlučni da nastave svoju borbu za radnički kontrolisane tvornice. Mogu računati na solidarnost mnogih pokreta i radnika sa kojima su u kontaktu tokom proteklih godina kampanje. Radnici su postigli da se postupci zatvaranja i socijalnih planova ponovo razmatraju sudskim odlukama. Fralib je zvanično zatvoren tek u septembru 2012. godine. U martu 2013. godine Unilever je prestao plaćati radničke plate uprkos sudskoj odluci da Unilever mora nastaviti da ih plaća.

U septembru 2013. godine, Urbana zajednica Marseille Provence Métropole je kupila zemlju na kojoj je sagrađena tvornica za 5,3 miliona eura i platila simboličnu cijenu od jednog eura za mašine kako bi podržala radničke napore. Radnici znaju da ovo nije dovoljno da se obnovi proizvodnja i nastavi njihova borba, kako objašnjava Cazorla:

“U januaru 2014. godine Unileverovi socijalni planovi su obnovljeni po treći put odlukom suda. Sada raspravljamo sa Unileverovim direktorima dok gradimo svoj projekt. Trebamo prava na brend, kapital da kupimo sirovine i mogućnost da prodamo svoje proizvode ili u protivnom nećemo biti u mogućnosti da proizvodimo i platimo 76 radnika. Želimo novac od Unilevera kao kompenzaciju jer su nas otpustili.”


Links zu diesem Artikel: